Punkalaitumen Vuoden 2018 Yrittäjä Antti Peltomäki

2.11.2018

Kolmekymmentä kesää ja kolme miljoonaa kuutiota. Punkalaitumen Vuoden 2018 Yrittäjä Antti Peltomäki naurahtaa olevansa ”turvenuija”. Miehellä on takanaan yrittäjänä 30 kesää turvesoilla eri puolilla lounaista Suomea. – Sinä aikana on turvetta tullut nostettua suurin piirtein kolmen miljoonaa kuutiota, hän laskeskelee.

Antti Peltomäkeä ei voi syyttää rohkeuden puutteesta. Hän ryhtyi yrittäjäksi jo 18-vuotiaana. – Ensimmäisen kesän turvesuolla olin töissä Marttilan Ilkalla. Kun Ilkka ryhtyi autoilijaksi, minä jatkoin tavallaan hänen työtään.

– Ei voi sanoa, että yrittäjäksi lähteminen olisi nuorta miestä pelottanut mutta silti on suoraan sanottava, että isä kannusti minua ja kotoväeltä tuli muutenkin paljon tukea. Ensimmäisen oman traktorin ostin vuonna 1989 ”velannokkaan” Immosen Matilta, Antti muistelee.

Hänen yrityksensä A. Peltomäki Oy toimii VAPO:n turvetuotantoalueilla kokonaisurakkasopimuksella pääurakoitsijana. – Pääurakoitsijana on ollut viidellä suolla Ypäjällä, Rengossa, Köyliössä ja Punkalaitumella. Erilaisissa VAPO:n töissä työskentelemme aina Honkajoelta Tervakoskelle. Lisäksi teemme tällä hetkellä yhteistyötä Kekkilän kanssa Punkalaitumella, Antti kertoo.

Turvetuotannon lisäksi Peltomäen yritys tekee maanrakennus- ja koneurakointitöitä. – Alusta asti mukana on ollut myös kalkin levitys. Sen aloitin ensin velipoikani Jukan kanssa ja jatkoin myöhemmin yksin, kun Jukka pääsi ”reittä pitkin” isännäksi, Antti naurahtaa.

Teksti Juha Aro