SY mielissään yrittäjyyspaketista – "Nyt tarvitaan riuskaa otetta"

12.4.2016

Suomen Yrittäjien mielestä tämän vaalikauden tärkein yrittäjyysasia on työmarkkinoiden rakenteiden uudistaminen.

Tänään (12.4.) julkaistu yrittäjyyspaketti perustuu hallitusohjelman kärkihankkeisiin, joista yksi on paikallisen sopimisen edistäminen ja työllisyyden esteiden purkaminen. Työpaikkasopimisen laajentamiseen yrittäjyyspaketti ei odotetusti tuo mitään uutta.

Hallitusohjelmassa tavoitteeksi asetettiin työllisten määrän vahvistuminen 110 000 henkilöllä.

– Eteneminen työllisyyden esteiden purkamisessa ja työpaikkasopimisen laajentamisessa hallitusohjelman mukaisesti toteuttaisi tuon tavoitteen, sillä hallitusohjelma oli itsessään hyvä yrittäjyysohjelma, varatoimitusjohtaja Antti Neimala Suomen Yrittäjistä sanoo.

– Rohkea rakenteiden uudistaminen loisi kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja, vahvistaisi kasvun edellytyksiä ja edesauttaisi julkisen talouden tasapainottumista. Rakenneuudistuksen merkitys on moninkertainen verrattuna yrittäjyyspaketin muuhun sisältöön.

 

Yrittäjyyspaketista ryhtiä

 

Suomen Yrittäjien mukaan hallituksen yrittäjyyspaketissa myönteisintä on, että se kokoaa elinkeinopolitiikan toimenpiteet yrittäjyyden ympärille.

– Paketti sisältää lukuisia selvityksiä, mutta myös konkreettisia toimenpiteitä. Sellaisia ovat esimerkiksi innovaatiosetelin kokeileminen ja omistajanvaihdosten uusi rahoitusmalli.

– Mielenkiintoinen avaus on palkkatuen kehittäminen ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen niin, että palkkatuki olisi käytettävissä myös avoimilta markkinoilta palkattaessa, Neimala jatkaa.

Suomen Yrittäjät kannattaa myös toimenpiteitä työn vastaanottamisen tehostamiseksi, esimerkiksi tiukempia velvoitteita ottaa tarjottu työ vastaan.

– Parhaimmillaan paketti johtaa siihen, että yrittäjyyspolitiikkaa toteutetaan pitkäjänteisemmin ja tehokkaammin. Suomen talouskasvu ja työllisyys nojaavat yhä vahvemmin yrittäjyyteen. Siksi on tärkeää, että yrittäjyyspolitiikka nostetaan pysyvästi korkealle sijalle hallituksen asialistalla. Nyt tarvitaan riuskaa otetta yrittäjyysasioihin, Neimala sanoo.

 

Luvassa kannustimia

 

Jotta talouskasvu saadaan kunnolla käyntiin ja lisää työpaikkoja, yrittäjyyden kannusteita on vahvistettava veropolitiikan keinoilla pikaisesti. Elinkeinoministeri Olli Rehn kertoi tänään tiedotustilaisuudessa, että yrittäjävähennys otetaan käyttöön ensi vuoden alussa.

– Yrittäjävähennys kannustaa ryhtymään yrittäjäksi ja auttaa pienyrittäjiä laajentamaan toimintaansa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoo.

Investoinnit Suomessa ovat vähentyneet kymmenellä miljardilla eurolla eli yhdellä kolmasosalla vuoden 2008 jälkeen. Ministeri Rehn kertoi tiedotustilaisuudessa, että investointeihin kannustava, yritysten verotettavasta tulosta tehtävä varaus on valmistelussa.

– Varaus auttaisi yrityksiä investoimaan ja sitä kautta kasvamaan, Järventaus sanoo.

Nämä molemmat ovat olleet Suomen Yrittäjien pitkäaikaisia tavoitteita.

Virvamaria Toikka

virvamaria.toikka@yrittajat.fi