SY:n Järventaus: "Suomi on toivottoman muutosjäykkä"

21.3.2016

Sopimus korjaisi Suomen kilpailukykyä vain vajaalla kolmanneksella, sanoo Jussi Järventaus.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus suhtautuu varauksella PAMin eiliseen päätökseen kilpailukykyneuvotteluissa. PAM ilmoitti torstaina, ettei järjestö tällä hetkellä hyväksy sopimusta, mutta lähtee mukaan jatkoneuvotteluihin.

– Se lisää riskejä siitä, ettei sopimus toteudu, jos siihen tulee uusia elementtejä, Järventaus sanoo Yrittäjäsanomille.

PAM on kertonut, että sille tärkein kynnyskysymys on osa-aikatyöntekijöiden työaika. Järventaus toteaa, että kyseessä on teknisesti vaikea asia, johon voitaisiin hakea ratkaisua myös paikallisella sopimisella.

Työpaikoilla sopiminen on kuitenkin jäänyt sopimusluonnoksessa vähiin.

– Sopimus on parempi kuin ei mitään, mutta se korjaa Suomen kilpailukykyä vain vajaalla kolmanneksella. Ajamamme laaja mahdollisuus sopia työpaikoilla olisi hoitanut koko kilpailukykyvajeen sekä myös ylläpitänyt kilpailukyvyn jatkossa. Tämä on sopimuksen isoin puute, Järventaus sanoo.

Hyvä asia sopimuksessa on se, että järjestäytymättömät ja järjestäytyneet työantajat ovat jatkossa yhdenvertaisia.

Pienin yhteinen nimittäjä ei riitä

Neuvottelujen etenemisen hitaus ja liiallinen kompromissien teko eivät vakuuta Järventausta.

– Yli vuosi on tässä veivattu. Se osoittaa sen, että Suomi on toivottoman muutosjäykkä. Hallituksen pitää kantaa vastuunsa, eikä alistua työmarkkinajärjestöjen alle. Kun asiat venyvät ja vanuvat, syntyy vain pienin yhteinen nimittäjä, joka ei riitä Suomelle, Järventaus sanoo.

– Jos sopimus syntyy, mikä on hyvin epävarmaa, niin se ei riitä palauttamaan Suomen kilpailukykyä, Järventaus jatkaa.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi