Suomen Yrittäjät yhteiskuntasopimusneuvottelujen tuloksesta: Ei täytä hallituksen vaatimuksia

2.3.2016

”Yhteiskuntasopimusneuvotteluissa kukaan ei puolustanut pienyrityksiä, jotka luovat uudet työpaikat eikä työttömiä, jotka niitä työpaikkoja tarvitsevat. Tämä paketti ei riitä auttamaan Suomea nousuun. Siihen tarvitaan laaja rakennemuutos paikallisessa sopimisessa. Hallituksen pitää nyt rohkeasti toteuttaa ohjelmansa”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus vaatii.

Yhteiskuntasopimusneuvottelujen tulos on karua luettavaa työllisyydestä huolehtineille pienyrittäjille. Sen paikallista sopimista koskevat kirjaukset jäävät kauas hallituksen 17.2. asettamasta tavoitteesta - työajoista, palkoista, palkan lisistä ja muista korvauksista sopimisesta.

– Jos tämä neuvottelutulos toteutetaan, korporatismi voittaa ja demokratia ja työllisyys häviävät, Jussi Järventaus lataa.

Sopimuksen kirjaus siitä, että järjestäytymättömät yritykset pääsevät paikallisessa sopimisessa tasavertaiseen asemaan järjestäytyneiden yritysten kanssa on Järventauksen mukaan oikein.

– Kyse on pikemmin pitkään vallinneen räikeän epäkohdan korjaamisesta kuin käytännössä työllisyyttä edistävästä muutoksesta.

Järventauksen mukaan neuvotteluratkaisun työajan lisäys ja työnantajan sosiaaliturvamaksujen alentaminen ovat liikahduksia oikeaan suuntaan, mutta eivät millään tavoin korvaa mahdollisesti toteutumatta jäävää rakennemuutosta.

– Hallituksella on nyt paikka toimia: estää hallitusohjelman vesittäminen ja siten huolehtia työllisyydestä ja hyvinvoinnista.

Lue Suomen Yrittäjien tiedote kokonaisuudessaan tästä.