SY peräänkuuluttaa valinnanvapautta – "Kaikkien pitää olla samalla viivalla"

18.2.2016

Sote-ratkaisun pitää kannustaa alueita ja kuntia aktiivisuuteen, muistuttaa Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala.

Valmistelussa oleva sosiaali- ja terveyspalvelu- ja maakuntauudistus vaikuttaa suoraan yritysten toimintaedellytyksiin. Mullistavinta ja samalla tärkeintä uudistuksessa on valinnanvapauden tuominen sote-palveluihin, linjaa Suomen Yrittäjät.

– Maakunnista ei saa tehdä passiivisia toimijoita, jotka vain jakavat julkisia varoja tai hoitavat lupabyrokratiaa, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala vaatii.

Yrittäjien mukaan maakunnilla pitää olla valtaa ja vastuuta omasta toiminnastaan niin, että ne itse hyötyvät toimintansa kustannustehokkuudesta.

– Vero- ja rahoitusratkaisun pitää kannustaa maakuntia ja myös kuntia tekemään sellaista elinkeinopolitiikkaa, joka luo työtä ja talouskasvua – siis elinvoimaa koko alueelle, Kujala sanoo.

Suomen Yrittäjät julkisti tänään torstana mallinsa sote- ja maakuntauudistukseen. Raportti käsittelee uudistusta neljästä eri näkökulmasta: maakunnan elinkeinopoliittiset tehtävät, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen, verotus ja rahoitus sekä julkiset hankinnat.

 

Oikeudenmukaisuutta haetaan

 

Hallitus linjasi marraskuussa että, perustason sosiaali- ja terveyspalveluissa tulee toteuttaa täydellinen valinnanvapaus. Se on koko sote-uudistuksen suurin mullistus. Perusperiaate valinnan-vapaudessa on, että raha seuraa asiakasta hänen itse valitsemaansa hoitopaikkaan.

Keskeistä on lisätä palveluiden käyttäjien ja järjestäjän vaikutusvaltaa niin, että ne yhdessä ohjaavat tuottajia tehostamaan ja kehittämään toimintaansa koko ajan.

– Jotta tämä onnistuu, kaikkien sote-palvelujen tuottajien omistuspohjasta riippumatta pitää olla samalla viivalla. Asiakas valitsee, kenen tarjoamia palveluja hän käyttää, ja rahoitus palve-lujen tuotantoon tulee asiakkaan mukana, sanoo raportin valmistelussa mukana ollut SY:n työvaliokunnan jäsen, lääkäriyrittäjä Kari Varkila.

Jotta uudistus onnistuu, palvelujen tuotantorakenteen ja rahoitusjärjestelyn pitää olla oikeudenmukainen ja vaikuttava sekä asiakkaille, valtiolle, sote-alueille että palveluiden tuottajille.

– On varmistettava, että kaikki toimijat, erityisesti ketterät ja joustavat pienet tuottajat pääsevät mukaan tuottamaan palveluita, Varkila sanoo.

Yrittäjien raportissa esitellään yksityiskohtaisempi ehdotus valinnanvapauden toteuttamisesta: Ottamalla kotimaiset pk-yritykset mukaan sote-tuottajiksi nopeutetaan kansalaisten pääsyä palveluihin ja parannetaan laatua samalla, kun kilpailua hyödyntämällä kustannuskehitys kääntyy kestävämpään suuntaan.

Virvamaria Toikka

virvamaria.toikka@yrittajat.fi