Kiire tulee – Maailmantalous ohjaa myös Suomea

12.2.2016

Jos Suomi ei saa talouden alamäkeä kuriin, maailmantalouden alamäki koituu sen kohtaloksi, ennusti Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen tammikuussa Yrittäjäsanomille.

Monen synkemmän vuoden jälkeen Suomeen syntyy hieman kasvua, uskoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen.

− Yksittäistä tekijää ei ole, vaan kasvu tulee useista puroista. Vaikka vienti ei ole lähtenyt vetämään toivotulla tavalla, esimerkiksi rakentamiseen tehtävät investoinnit sekä energia- ja metsäteollisuuden uudet ratkaisut antavat merkkejä paremmasta, Malinen lupaa.

Kyse on yksittäisistä isoista projekteista, mutta ne vaikuttavat hänen mukaansa positiivisesti Suomen talouteen ja edesauttavat myös monien suomalaisten pk-yritysten tilannetta.

 

Tilaisuutta ei saa hukata

 

Malinen pitää valonpilkahduksena myös sitä, että yksityiset kuluttajat eivät ole menettäneet uskoaan markkinoihin.

− Kasvua vauhdittaa se, että viime vaalikauden leikkauspäätökset toteutettiin loppuun vuonna 2015. Nykyisen hallituksen tekemät päätökset taas näkyvät vasta ensi vuonna. Meneillään on siis välivuosi, jonka aikana on pystyttävä edistämään rakennemuutosta, Malinen painottaa.

Hänen mukaansa Suomi on jäänyt pahasti muiden Pohjoismaiden kelkasta. Malinen kertoo, että Ruotsin valoisan taloustilanteen taustalla on palveluissa tapahtunut kasvu.

− Meillä palveluita ei arvosteta samalla tavalla. Pelkkä palveluista puhuminen ei riitä, vaan tarvitaan asennemuutosta.

Vaikka odotettavissa on hitusen parempi vuosi, Malinen muistuttaa, ettei tilaisuutta saa hukata. Kun maailmantalous kääntyy laskuun, Suomi on pulassa, ellei se ole saanut rakennemuutosta ja työmarkkinatilannetta haltuunsa.

− Olisi tärkeä saada päätös esimerkiksi paikallisesta sopimisesta. Se omalta osaltaan helpottaisi tilannetta, Malinen muistuttaa.

Virvamaria Toikka

virvamaria.toikka@yrittajat.fi