Uusi rahoitusohjelma auttamaan pk-yrityksiä – luvassa kymmeniä miljoonia

15.1.2016

Valtioneuvosto päätti 14.1., että Suomessa otetaan käyttöön uusi takausohjelma.

Suomessa otetaan käyttöön Euroopan investointipankin takausohjelma, jonka tarkoitus on parantaa pienten ja keskisuurten yritysten rahoituksen saatavuutta. Valtioneuvosto päätti asiasta tänään keskiviikkona. Euroopan Aluekehitysrahaston ja Suomen valtion rahoitus ohjelmalle on 40 miljoonaa euroa vuosina 2016–2020.

Pk-yrityksille tarjotaan uutta velkarahoitusta yrityksen perustamisen alkuvaiheeseen, kehittämiseen, investointeihin ja käyttöpääomaan.

– Tämä on osa talkoita, johon olemme sitoutuneet niin EU:ssa kuin maan hallituksessakin kasvun aikaansaamiseksi, elinkeinoministeri Olli Rehn sanoo.

Riskinjako Euroopan investointipankin ja suomalaisten pankkien kesken pyrkii alentamaan pankkien vakuusvaatimuksia ja rahoituksen hintaa pk-yrityksille. Samalla se keventää pankkien omien pääomien vaatimuksia.

– Uusi pk-yritysten rahoitusohjelma on osa hallitusohjelman linjausta EU:n rahoitusmahdollisuuksien tehokkaammasta käytöstä. Sen avulla hyödynnetään paremmin myös Euroopan investointipankin rahoitusohjelmia, sanoo Rehn.

EU-komission on hyväksyttävä ohjelma ennen kuin yritykset voivat saada lainoja niiltä suomalaisilta pankeilta, jotka valitaan rahoitusta myöntämään. Lainojen myöntämisen arvioidaan alkavan vuoden 2016 aikana.

Virvamaria Toikka

virvamaria.toikka@yrittajat.fi