YLE: Yrittäjien Järventaus: Paikallinen sopiminen pelastaisi Suomen

15.1.2016

Paikallisen sopimisen edistäminen lakia kehittämällä on hallituksen tärkein kilpailukykyhanke, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus. Kyseessä on hänen mukaansa isompi asia kuin kilpailukykypakettia koskeva erityislainsäädäntökin.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus kiirehtii paikallisen sopimisen laajentamista. Järventauksen mukaan lakiin perustuva mahdollisuus palkkojen ja työehtojen paikalliseen sopimiseen korjaisi Suomen kilpailukyvyn pysyvästi muutamassa vuodessa.

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen työryhmä etsii vielä kahden kuukauden ajan yhteistä näkemystä paikallisesta sopimisesta, mutta Järventaus korostaa, että jos sopua ei löydy, hallituksen on vietävä paikallista sopimista eteenpäin.

Järventauksen mielestä paikallisen sopimisen edistäminen lakia kehittämällä on hallituksen tärkein kilpailukykyhanke ja myös yhteiskuntasopimusta ja kilpailukykypakettia koskevaa erityislainsäädäntöä isompi asia.

– Kun nyt on puhuttu siitä, että tällä yhteiskuntasopimuksella tavoitellaan noin viittä prosenttia maksimissaan, ja kun on arvioitu, että me olemme kilpailukyvyssä noin viisitoista prosenttia kilpailijoita jäljessä, niin tällä paikallisen sopimisen laajentamisella muutaman vuoden kuluessa saataisiin tämä ero kokonaan kurottua umpeen, Järventaus vakuuttaa.

Kilpailukyky paranee pysyvästi

Järventauksen mukaan paikallisen sopimisen kehittämisessä ajatuksena on, että olisi järjestelmä, joka turvaisi sen, että kilpailukyky pysyisi hyvässä kunnossa koko ajan. Yrityksissä ei silloin jouduttaisi kriisitilanteisiin, työpaikat voitaisiin pitää ja niitä voitaisiin lisätä mahdollisimman hyvin.

– Laaja mahdollisuus paikalliseen sopimiseen pitäisi sisällään kaikki ne palkanmuodostuksen ja työehtojen elementit, joista kilpailukyky muodostuu. Nyt yhteiskuntasopimukseen liittyvät asiat ja vastaavasti kilpailukykypakettiin liittyvät asiat kattaisivat vain osan, noin viisi prosenttia tällä kertaa. Eli mahdollisuus laajaan paikalliseen sopimiseen pitää sisällään koko paletin, Järventaus perustelee.

Yrittäjäjärjestössä uskotaan, että lääke on oikea.

– Täysin varma. Millä aikavälillä, se on tietysti asia, jota kukaan ei voi sanoa. Me olemme arvioineet sen verran rohkeasti, että vaalikauden, siis hallituskauden, aikana kilpailukyky tällä menetelmällä eli laajalla paikallisella sopimisella voitaisiin palauttaa, jos se saadaan pian toimeen.

Sopimista, ei sanelua

Yrittäjien Järventaus korostaa, että kysymys on tietenkin sopimisesta, ei sanelusta.

– Täytyy olla tasapuolinen, hyvä neuvotteluasema ja reilun pelin henki. Sillä tavalla syntyy hyvää tulosta. Saksahan tässä on onnistunut, ja nyt Suomen pitäisi tavoitella samaa.

Järventauksen mukaan käytännössä kysymys on usein siitä, että jossain kohti joustetaan ehkä vähän alle työehtosopimusten, mutta jossain kohti yli ja kokonaisuus on työntekijän kannalta ratkaiseva.

– Eli annetaan mahdollisuus tehdä asioita eri tavalla ikään kuin fiksummin yrityksen ja työntekijän näkökulmasta. Se on tämän paikallisen sopimisen laajentamisen perusajatus, Järventaus linjaa.