Pk-yritykset vetäneet koko palvelualan nousuun – Liitto vaatii pienten yritysten kasvun parempaa tukemista

19.8.2015

Palvelualan pk-yritykset kasvoivat alkuvuonna noin viisi prosenttia edellisvuodesta.

Yksityisten palvelutoimialojen liikevaihto ja myynti kasvoivat kuluvan vuoden toisella neljänneksellä, kertoo Palvelualojen työnantajat PALTA ry.

Liikevaihto kasvoi 2,8 prosenttia ja myynnin volyymi 2,4 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Kasvua ilmeni erityisesti yritys- ja asiantuntijapalveluiden sekä hallinto- ja tukipalveluiden toimialojen yrityksissä.

Koko vuoden osalta kasvua odotetaan kertyvän keskimäärin 3,1 prosenttia edellisvuotisesta.

Tiedot perustuvat PALTA:n suhdannekatsaukseen.

– Finanssikriisin jälkeinen liikevaihdon kasvu yksityisillä palvelutoimialoilla on luotu alle 250 henkilöä työllistävissä pk-yrityksissä. Tammi-toukokuun aikana pk-yrityksissä kertyi kasvua 5,1 prosenttia edellisvuodesta, kertoo PALTA:n ekonomisti Matti Paavonen tiedotteessa.

– Palvelujen kasvun kannalta on kuitenkin tuhlausta, että suuryritykset eivät ole kyenneet kasvamaan, ja toisaalta se, että loikka keskisuuresta suureksi yritykseksi jää usein saavuttamatta, Paavonen jatkaa.

Palvelualalla ratkaisevaa on, miten muut toimialat, työllisyys ja sen myötä kulutus kehittyvät, Paavonen arvioi.

– Talouden alavire jatkuu, mutta näkymät eivät ole täysin toivottomat. Talouskasvun ainekset ovat olemassa niin palvelualojen kuin koko taloudenkin osalta. Tilaisuuteen tarttuminen vaatii uudistuksia ja ripauksen hyvää onnea, Paavonen sanoo.

 

Kansainväliseen 15 prosentin kasvuun vielä matkaa

 

Viime vuosikymmenen aikana palveluala on kasvanut noin neljän prosentin vuosivauhtia. Liiton mukaan kasvu on tullut lähes kokonaan pienistä ja keskisuurista yrityksistä.

Kansainvälisesti ala kasvaa noin 15 prosentin vuosivauhtia, joten suomalaisilla yrityksillä olisi potetniaalia vieläkin suurempaan kasvuun.

– Keskisuuret palveluyritykset olisi saatava kehittymään isoiksi kansainvälisiksi toimijoiksi ja toisaalta pienten yritysten kasvumahdollisuuksia pitäisi tukea nykyistä tehokkaammin. Innovaatio- ja elinkeinopolitiikassa pitää huomioida myös palveluyritysten tarpeet, sanoo PALTA:n toimitusjohtaja Riitta Varpe tiedotteessa.

Liitto luo katseensa muun muassa digitalisaatioon, pienten yritysten hallinnollisen taakan keventämiseen sekä työn vastaanottamisen kannattavuuden lisäämiseen.

Liitos suhdannekatsauksessa tarkastellaan erityisesti logistiikan, informaation ja viestinnä, yritys- ja asiantuntijapalveluiden, hallinnon palveluiden ja tukipalveluiden sekä viihteen ja virkistyksen toimialoja.

Raportissa ei analysoida kaupan, majoitus- ja ravitsemusalan, koulutuksen tai terveydenhuollon palvelujen kehitystä.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi