Palvelu keskittyy syyskuun alussa: Vaikuttaa tuhansien elämään

5.8.2015

Maistraattien Ely-keskusten paikallisviranomaistoiminta loppuu syyskuun alussa kauppa- ja yhdistysrekisteriasioissa.

Myös maistraattien asunto-osakeyhtiötehtävät siirtyvät tuolloin Patentti- ja rekisterihallitukselle eli PRH:lle.

Linjanjohtaja Olli Koikkalainen sanoo, että paikallisissa maistraateissa ja Ely-keskuksissa on käynyt vuosittain 10 000-20 000 asiakasta.

- Kasvokkain tapahtuvaa palvelua on tarvittu yleensä yrityksen perustamisvaiheessa ja erilaisten ilmoitusten laadinnassa. Isoin mullistus koskee asunto-osakeyhtiöpuolta. Erityisesti paikalliset isännöitsijäntoimistot ovat asioineet maistraateissa, Koikkalainen kertoo.

Hänen mukaansa astetta suuremmat yritykset ovat asioineet yleensä suoraan PRH:n kanssa.

Keskittämisen taustalla on sähköisen asioinnin lisääntyminen.

- Osakeyhtiön perustaminen ja hallitusjäsenten päivittäminen onnistuu sähköisesti. Tavoitteena on, että ensi vuoden alusta myös yleiset muutosilmoitukset voi tehdä verkossa, Koikkalainen sanoo.

Mahdollisuus paikalliseen asiointiin säilyy yhä Verohallinnon toimipisteissä, joita on tällä hetkellä 59. Verohallinnon toimipisteisiin voi jatkossakin jättää ilmoituksia yrityksiä ja yhteisöjä koskevissa asioissa. Ilmoituksia ei kuitenkaan voi maksaa eikä niitä kirjata Verohallinnon toimipisteissä.

PRH suositteleekin, että paperiset ilmoitukset kannattaa postittaa suoraan osoitteeseen: PRH-Verohallinto, Yritystietojärjestelmä, PL 2000, 00231 Helsinki.

Samalla PRH varoittaa, että käsittelyajat pidentyvät loppukesän ja syksyn aikana etenkin asunto-osakeyhtiöasioissa.

Kimmo Koivikko

kimmo.koivikko@yrittajat.fi