Yrittäjien tulevaisuuden usko parantunut keväästä

19.7.2015

Yrittäjien tulevaisuuden näkymät ovat positiivisia, mutta noin 40 prosenttia vastaajista on enemmän tai vähemmän huolissaan nykytilanteesta, kertoo Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassan tutkimus.

Tutkimuksen mukaan 66 prosenttia yrittäjistä kokee tilanteensa yrittäjänä juuri nyt joko erittäin tai melko positiivisena. Yrittäjien tulevaisuuden näkymät ovat myös valoisat, sillä 75 prosenttia yrittäjistä näkee tulevaisuuden erittäin tai melko positiivisena.

Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassan johtaja Merja Jokisen mielestä tulos on suhteellisen hyvä.

– Yrittäjien tulevaisuuden usko on hieman parantunut kevään Pk-yritysbarometrin tilanteesta, jolloin lähes joka kolmas pk-yrittäjä arvio suhdanteinen heikkenevän kuluvan vuoden aikana.

Tämä osoittaa yrittäjien sisukkaan ja työteliään asenteen. Toisaalta Suomi tarvitsee kasvuyrittäjiä, ja tätä ei tutkimuksen mukaan ihan riittävästi näy. Voimakasta kasvua hakee 8 prosenttia vastanneista. 45 prosenttia pyrkii kasvamaan mahdollisuuksien mukaan, mutta 45 prosenttia ei sitten laisinkaan, Jokinen kertoo.

Jokisen mukaan työvoiman palkkaamisen pitäisi olla helpompaa, koska lähes kaikki uudet työpaikat syntyvät pk-sektorille.

– Kasvua pitäisi saada aikaiseksi, koska muuten eivät investoinnit käynnisty eivätkä yritykset lisää työvoimaa. Suomessa on yli 260 000 yritystä, joista noin 170 000 on yksinyrittäjiä. Mikäli yksinyrittäjistä puolet palkkaisi yhden työntekijän, toisi se helposti yli 80 000 uutta työpaikkaa, Jokinen sanoo.

Tutkimus toteutettiin Internet-ja puhelinkyselynä ja siihen vastasi yhteensä 2216 yrittäjää.

Josi Tikkanen

josi.tikkanen@yrittajat.fi