Huijauslaskuja liikkeellä – Lukuisat yrittäjät huolissaan

11.6.2015

Monet yrittäjät ovat saaneet postissa ilmoitusmaksutarjouksia, jotka on naamioitu näyttämään laskuilta.

Suomen Yrittäjien neuvontapalveluihin on tullut kuluvan viikon aikana lukuisia yhteydenottoja huijauslaskuista. Yrittäjille on lähetetty kirjeitä, jotka tekstin mukaan ovat ilmoitusmaksutarjouksia, mutta ne näyttävät laskuilta. Huolestuneita yhteydenottoja on tullut ympäri Suomen.

Kirjeet on lähetetty viime vuoden marraskuussa rekisteröityneen Suomen Yritystietopankki SYTP Oy:n nimissä. Yritys ei ole vastannut Yrittäjäsanomien haastattelupyyntöön.

Monien kirjeen saaneiden yrittäjien mukaan SYTP ei ole ollut aiemmin missään yhteydessä yrityksiin, eikä sen kautta ole tilattu palveluita tai tuotteita.

Suomen Yrittäjien neuvontapalveluista muistutetaan, että aiheettomia laskuja, jotka eivät perustu sopimukseen tai tilaukseen, ei tarvitse maksaa. Kyseiset kirjeet eivät myöskään perustu minkäänlaiseen viranomaisrekisteriin, eikä yrityksillä ole minkäänlaista velvollisuutta maksun suorittamiseen.

– Tämänkaltaisiin saapuneisiin ”tarjouskirjeisiin” ei ole välttämättä tarvetta reagoida millään tavalla. Laskulta näyttävästä tarjouskirjeestä ei ole välttämätöntä reklamoida lähettäjälle, mutta reklamaation voi tehdä, jos haluaa. Siinä on hyvä korostaa, että yritysten välillä ei ole minkäänlaista sopimusta, mitään palvelua ei ole tilattu, eikä maksua tulla suorittamaan, kertoo Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Atte Rytkönen Yrittäjäsanomille.

– Myös rikosilmoituksen voi halutessaan tehdä, jos kokee tulleensa harhaanjohdetuksi, Rytkönen lisää.

Yrittäjien mukaan viralliselta näyttävät laskut on päivätty 5.6.2015. Laskuihin on kuitenkin lisätty teksti, jonka mukaan yritykset, jotka eivät suorita maksua ennen 1.6. poistetaan tietokannasta ja tietokantaan uudelleenmerkitsemisestä peritään erillinen, useiden satojen eurojen käsittelymaksu.

– Tämä on entisestään omiaan aiheuttamaan sekaannusta ja harhaanjohtavuutta, Rytkönen toteaa.

Lisätietoa asiasta kaipaavat voivat soittaa Suomen Yrittäjien neuvontapuhelimeen 09 229 221.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi