Suomen Yrittäjät: Sääntelyä kannattaa vähentää

11.5.2015

Suomi on jäänyt yritysten sääntelykustannusten vähentämisessä parhaista EU-maista jälkeen.

Suomen Yrittäjät vetoaa, että tuleva hallitus puuttuu tosissaan sääntelyn määrään ja laatuun. Kyse on yritysten kilpailukyvystä ja siten työllisyydestä ja kansalaisten hyvinvoinnista.

Suomen Yrittäjät esittää kymmenen selkeää askelta kohti parempaa sääntelyä. Niillä voidaan varmistaa, että lait ja muut normit vahvistavat yrittäjyyden edellytyksiä.

Kaksi tärkeintä askelta ovat konkreettinen ohjelma lainsäädännön järkeistämiseksi ja se, että lait laaditaan niin, että niiden noudattaminen ei käy pienimmille yrityksille mahdottoman raskaaksi. Muut askeleet varmistavat, että nämä sisältötavoitteet toteutuvat.

– Aiemmat yritykset sääntelyn parantamiseksi ovat jääneet tyhjyyttään kumiseviksi periaatejulistuksiksi. Nyt on hyvä mahdollisuus muuttaa tilanne, sillä poliittinen paine on käsin kosketeltava, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala sanoo.

Haasteena on saada liikkeelle muutos, joka tuottaa konkreettisia parannuksia.

– Sääntelyä korjaamalla voidaan parantaa tuottavuutta ja vahvistaa yritysten kilpailukykyä merkittävästi. Aktiivisimmissa EU-maissa on saatu aikaan satojen miljoonien eurojen vähennykset yrityksille aiheutuvissa turhissa kustannuksissa. Sama on tehtävä Suomessa, Neimala vaatii.

Asia on hallituksen ja eduskunnan vastuulla. Yrittäjyyttä kannustava sääntely edellyttää irtautumista vanhentuneista rakenteista ja toimintatavoista.

Uusi eduskunta tukee vahvasti sääntelyn vähentämistä: Noin 90 prosenttia Suomen Yrittäjien vaalikoneeseen vastanneista eduskuntaan valituista kansanedustajista kertoi vaalikonevastauksissaan, että yritystoimintaa säädellään Suomessa liikaa ja että sääntely pitäisi sovittaa pienille yrityksille sopivaksi.

 

Suomen Yrittäjien esittämät 10 askelta parempaan sääntelyyn

 

1. Hallitukselle näkyvä vastuu säädöspolitiikasta

2. Vuosittainen lainsäädäntösuunnitelma

3. Tehokkaampaa EU-vaikuttamista

4. Riippumaton vaikutusarvioinnin tukiyksikkö

5. Irti sääntelylukituksesta

6. Konkreettinen sääntelyn vähentämisohjelma

7. Parempaa laatua

8. Pienet ensin

9. Eduskunnalle pitävämpi ote sääntelypolitiikasta

10. Systemaattinen jälkikäteisarviointi

Josi Tikkanen

josi.tikkanen@yrittajat.fi