Sote on 23 miljardin euron kakku – SY: Näin sitä on kehitettävä

15.10.2014

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksessa pitää kehittää sote-palveluiden markkinoita, lisätä asiakkaan valinnanvapautta ja saada kustannusten laskenta kuntoon. Näin linjaa Suomen Yrittäjät.

Suomen Yrittäjien mukaan sote-järjestämislakiin pitää kirjata velvollisuus kehittää sote-palvelumarkkinoita. Näin vahvistettaisiin monituottajamallia, jossa sekä julkinen että yksityinen sektori tuottavat palveluita ja terve kilpailu toimii.

Kuntien sote-menot ovat nyt noin 23 miljardia euroa vuodessa.

– Tulevaisuudessa näistä rahoista päättävät viisi sote-aluetta. Niistä tulee siis merkittäviä elinkeinopoliittisia toimijoita, joiden vastuulla pitää olla myös alueen elinvoiman edistäminen, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoi.

Kujala kertoi Suomen Yritäjien lausunnosta hallituksen esityksestä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi Helsingin Sote-foorumissa tiistaina. Lausuntokierros päättyy tänään.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on tärkeä kaikille yrittäjille Suomessa. Jos kestävyysvaje jatkuu, se aiheuttaa painetta veronkorotuksille ja luo taloudellista epävarmuutta. Kestävyysvajeen umpeen kuromisessa ratkaisevaa on se, miten uudistus onnistuu.

– Veroasteen nousu heikentää aina yritystoiminnan edellytyksiä, Kujala muistutti.

Palveluseteli pakolla ja hinnat näkyviin

Suomen Yrittäjien mukaan tuottamisvastuun saavalla kunnalla tai kuntayhtymällä täytyy olla velvollisuus toteuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita myös palvelusetelillä.

– Näin turvataan lähipalvelut ja vahvistetaan asiakkaan valinnanvapautta, Kujala sanoi.

Lisäksi yrittäjäjärjestö vaatii, että sosiaali- ja terveysministeriön tulee määritellä kaikille sote-alueille yhteinen kustannusten laskennan malli, jotta erilaisten tuottajien ja sote-alueiden palveluiden hintoja voi verrata.

Kujala huomautti, että sote-alueen ylimmän päättävän elimen jäsenet ovat jäsenkuntien valtuutettuja.

– Riskinä on, että he haluavat suosia kuntien omaa tuotantoa. Silloin vaarana on, että sote-palveluihin muodostuu julkisen tuotannon monopoli. Kuntalaisten kannalta huonoin vaihtoehto on, että järjestämispäätös velvoittaa omaan tuotantoon ja sulkee yhteistyön yrittäjien kanssa pois.

Toimitus

toimitus@yrittajat.fi