Luottoluokitus laski: Näin se vaikuttaa pk-yrityksiin

13.10.2014

Luottoluokittaja Standard & Poor´sin perjantai-iltana julkistama tieto Suomen luottoluokituksen laskemisesta AAA:sta AA+:aan vaikuttaa vääjäämättä myös pk-yrityksiin.

Yritysten tulevaisuudennäkymät ovat entistä sumuisemmat, sillä luottoluokituksen lasku lisää painetta verotuksen kiristämiseen pitkällä aikavälillä. Se taas luo lisää epävarmuutta.

Hallituksen keskeinen tavoite oli säilyttää luottoluokitus entisellä tasolla. Suomen Yrittäjien mukaan tarvitaankin syvällisiä rakenneuudistuksia, joilla saadaan julkisen sektorin osuus siedettävälle tasolle ja talous kasvuun.

– Yksityiset investoinnit eivät käynnisty eikä työllisyys parane, ennen kuin yrittäjille on tarjolla uskottava näkymä taloustilanteen paranemisesta, sanoo Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala.

Neimala huomauttaa, että Suomen julkinen velka on kasvanut huolestuttavan nopeasti. Hänen mukaansa velan kasvu on taitettava toteuttamalla jo päätetyt toimet nopeasti. Päätetyt toimet eivät tosin riitä kestävyysvajeen umpeen kuromiseksi.

– Lisäksi on avattava julkisen sektorin palveluita laajasti kilpailulle, uudistettava työmarkkinoiden rakenteet pienten ja keskisuurten työnantajayritysten tarpeet huomioiden ja lisättävä verotuksen kannustavuutta, Neimala sanoo.

– Hyvinvoinnin pohja pettää, ellei yritysten menestymisen edellytyksiä turvata.

Luottoluokituksen laskeminen ei vaikuta korkotasoon suoraan. Pitkällä aikavälillä valtion korkomenot uhkaavat kuitenkin nousta.

Kimmo Koivikko

kimmo.koivikko@yrittajat.fi