Tyydyttävä tulos: Veronkorotusvaraa ei ole yhtään

29.8.2014

Suomen Yrittäjien mukaan hallituksen budjettilinja on epävarmalla pohjalla.

Tulos olisi tyydyttävä, jos hallitus todella pystyisi toteuttamaan velkaantumisen taittamiseen tähtäävät päätöksensä myös käytännössä.

- Rakennepoliittiset muutokset on pakko tehdä, mutta usko niiden toteuttamiseen horjuu. Suorien päätösten sijasta päätettiin valmistella sosiaali- ja terveysmenojen hillitsemiseen tähtäävä menetelmä, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus.

Järventauksen mukaan julkisen talouden tasapainottamiseen jää budjettiratkaisujen jälkeen paljon tehtävää.

- On tietenkin hyvä, että hallitus on pyrkinyt saamaan kokoon joitakin konkreettisia esityksiä kuntien tehtävien vähentämiseksi. Olennaisinta on toteuttaa säästöpäätökset nopeasti, hän sanoo.

- Veronkorotusvaraa ei ole eikä talous kestä lisävelkaantumista. Suomen saaminen takaisin kasvu-uralle vaatii välttämättä julkisen sektorin huomattavaa pienentämistä, Järventaus painottaa.

Suomi on jäänyt jälkeen teollisuusmaiden talouskehityksestä. On ajauduttu tilanteeseen, jossa hyvinvoinnin turvaaminen vaatii suuria muutoksia. On vahvistettava yrittäjien hiipunutta tulevaisuudenuskoa, sillä pienet ja keskisuuret yritykset vastaavat kasvusta ja työpaikoista.

- Suomi ei pääse talouskasvuun, ellei yrityksiä kannusteta kasvuun tarpeeksi. Tarvitaan uskottavia toimia julkisen sektorin koon pienentämiseksi, jotta ylikireää verotusta voidaan alentaa, Järventaus sanoo.

- Hallituksen kasvupaketin toteutuksen rinnalla on vähennettävä rohkeasti työmarkkinoiden jäykkyyksiä ja yritystoimintaa kahlitsevaa lainsäädäntöä. Pienissä yrityksissä on paljon kasvumahdollisuuksia. Se vapautuu vain, jos kasvun kannusteet ovat riittävät, Järventaus muistuttaa.

Kimmo Koivikko

kimmo.koivikko@yrittajat.fi