Luotolla myyjä, luepa tämä

19.6.2014

Suomen Asiakastiedon tutkimus paljastaa, että monilla alueilla yli viidenneksellä täysi-ikäisistä asukkaista on maksuhäiriömerkintöjä, mutta alueelliset erot ovat kuitenkin suuria.

Viimeisimmän 12 kuukauden aikana rekisteröityjen maksuhäiriöiden yhteissumma on lähes 3 miljardia euroa.

Noin kahdeksalla prosentilla täysi-ikäisistä suomalaisista on tällä hetkellä maksuhäiriömerkintöjä. Asuinalueittain tarkasteltuna maksuhäiriöisten määrä vaihtelee kuitenkin huomattavasti. Asukaslukuun suhteutettuna eniten maksuhäiriöisiä asuu Turun Pansio-Pernossa (22,3 %), Urjalan Nuutajärvellä (22,1 %) ja Kotkan Hovinsaaressa (22,0 %). Viime vuonna suhteellisesti eniten maksuhäiriöisiä henkilöitä asui vielä Hämeenlinnan Katumassa (nyt 21,5 %). Tutkimuksessa oli mukana alueet, joissa asuu yli 200 täysi-ikäistä henkilöä.

Paras tilanne maksuhäiriöiden kannalta on tällä hetkellä Yli-Kannuksessa (0,5 %), Kajaanin Paltaniemellä (0,9 %) ja Pohjanmaan Ytteressessä (1,1 %). Uudellamaalla erittäin vähän maksuhäiriöisiä asuu Espoon Laaksolahdessa (1,4 %), Friisilässä (1,5 %), Westendissä (1,6 %) ja Kirkkonummen Sundsbergissa (1,9 %).

Viimeisen 12 kuukauden aikana maksuhäiriöitä on rekisteröity suomalaisille yli 1,3 miljoonaa kappaletta. Tyypillinen maksuhäiriö rekisteröidään 100–300 euron saatavasta, mutta hajonta on kuitenkin valtava ja suurimmat maksamattomat saatavat liikkuvat miljoonissa. Kappaleina laskettuna eniten maksuhäiriöitä on rekisteröity Helsingin Kontulaan, Kallioon ja Etelä-Vuosaareen. Euroissa mitattuna Etelä-Vuosaari on kärjessä, kun maksuhäiriöiden takaa löytyy yhteensä yli 71 miljoonan euron edestä saatavia.

– Yleensä maksuhäiriö aiheutuu muutaman sadan euron laskusta, kuten verkko-ostoksista, puhelinlaskusta, kulutusluotosta tai sakosta. Suurten summien takaa löytyy esimerkiksi yritysluottojen takauksia, liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä toteaa.

Asiakastieto on koostanut avoimen palvelun, jossa voi helposti vertailla asuinalueiden maksuhäiriötilastoja. Palveluun syötetään alueen postinumero ja vastauksena saa muun muassa maksuhäiriöisten henkilöiden osuuden, maksuhäiriöiden määrän sekä mediaanisumman.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi