Kuluttajat uskovat taas huomiseen

27.5.2014

Kuluttajien usko talouteen alkaa palata pikku hiljaa, sillä Tilastokeskuksen luottamusindikaattori oli toukokuussa 8,7.

Huhtikuussa indikaattori näytti lukua 3,7 ja vuosi sitten toukokuussa luottamusindikaattori sai arvon 5,0. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,1.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin.

Luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä näkemykset Suomen taloudesta, työttömyyskehityksestä sekä kotitalouden säästämismahdollisuuksista paranivat toukokuussa huhtikuuhun verrattuna. Sen sijaan odotukset omasta taloudesta pysyivät ennallaan. Arviot oman talouden kehityksestä ja etenkin työttömyydestä olivat selvästi keskimääräistä alemmalla tasolla.

Toukokuussa 34 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista 24 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan.

Yrittäjien ja yritystoiminnan kannalta hyvä uutinen on se, että kuluttajista 39 prosenttia piti toukokuussa kestotavaroiden ostamista kannattavana. Vuoden sisällä 14 prosenttia kotitalouksista aikoi joko melko tai hyvin varmasti ostaa auton ja seitsemän prosenttia asunnon. Kotitalouksista 19 prosenttia suunnitteli käyttävänsä rahaa asuntonsa peruskorjaamiseen vuoden sisällä.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi