Edustuskuluohje ei saanut tarvitsemaansa täysremonttia

30.4.2014

Verohallinto antoi vihdoin edustuskuluista uuden ohjeen – muuttuiko oikeasti mikään?

Edustustilaisuuden ja markkinointitilaisuuden erottaminen toisistaan on lähennellyt vaikeusasteeltaan ydinfysiikkaa. Asia on ajankohtainen, koska yritysten edustuskulut tulivat tämän vuoden alusta kokonaan vähennyskelvottomiksi tuloverotuksessa. Markkinointi- ja neuvottelukuluissa vähennysoikeus kuitenkin säilyi. Tilanteeseen odotettiin helpotusta, kun Verohallinto antoi aiheesta uuden ohjeen 22. huhtikuuta.

– Uusi ohje selvittelee edustuskulujen käsittelyä muutaman Korkeimman hallinto-oikeuden vuonna 2013 antaman tapauksen jäljiltä, kertoo Taloushallintoliiton johtava asiantuntija Markku Ojala.

Viime vuoden puolella Korkein hallinto-oikeus antoi ratkaisunsa kahdesta markkinointitapauksesta. KHO katsoi tuolloin, että Verohallinnon edustuskuluiksi määrittelemät kulut kävivätkin markkinointikuluista.

– Verohallinnon uusi ohje seuraa nyt tätä linjausta kohdejoukkomarkkinoinnin osalta. Mutta suljetut ja rajatuille henkilöille tarkoitetut tilaisuudet ovat edelleen edustustilaisuuksia, Ojala toteaa.

Selvyyttä siis asiaan saatiin, mutta vuonna 1993 annettu edustuskuluohje olisi vaatinut Markku Ojalan mukaan syvempää perkausta.

– Ohjetta ei ryhdytty päivittämään kaikilta osin, joka olisi ollut mielestäni perusteltua. Yhteiskunta on muuttunut ja ohjeen kirjoittaminen uudelleen olisi ollut paikallaan, Ojala sanoo.

– Tuntuu, että vuonna 1993 annettu ohje on lähinnä alkoholipolitiikkaa. Jos lounaalla tarjotaan vaikka viinilasi, niin sitten mennäänkin jo helposti edustustilaisuuden puolelle. Meidän mielestä ohje olisi pitänyt avata ihan auki ja miettiä kokonaan uusiksi uudesta näkökulmasta.

Ojala nostaa ongelmaesimerkiksi Lapin edustusmökit.

– Lapissa on isoja edustuskäyttöön tarkoitettuja kelomökkejä, joita ei liene helppo saada myytyä korkeiden remontti- ja lämmityskustannusten vuoksi. Työelämä ja ihmisten ajankäyttö on muuttunut parin vuosikymmenen takaisesta, ja olisi ollut paikallaan tuoreuttaa edustuskuluista annettu ohjeistus kokonaisuudessaan, Ojala harmittelee.

– Näistä kysymyksistä olisi pitänyt keskustella saman pöydän ääressä yrittäjien ja elinkeinoelämän järjestöjen kanssa, hän jatkaa.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi