Yrittäjien ja kuntien välisessä yhteistyössä paljon kehitettävää myös Pirkanmaalla

24.4.2014

Suomen Yrittäjien teettämässä elinkeinopoliittisessa kyselyssä Pirkanmaan kärkeen nousi Valkeakoski, joka sai kuntansa elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanaksi 7,8. Seuraaville sijoille ylsivät Pirkkala (7,6) ja Mänttä-Vilppula (7,2).

Vastaajilta pyydettiin kouluarvosanoin (4–10) kokonaisarvosana kuntansa elinkeinopolitiikasta. Pirkanmaalla kokonaisarvosanaksi tuli 6,5. Kuntien välillä kokonaisarvosana vaihteli 6:n ja 7,8:n välillä. Koko maan kokonaisarvosana elinkeinopolitiikasta oli 6,6.
 

Kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys selvästi tärkein elinkeinopolitiikan osa-alue

Kokonaisarvosanan lisäksi vastaajilta pyydettiin erikseen arviota seitsemän elinkeinopolitiikan osa-alueen onnistumisesta. Nämä olivat elinkeinopolitiikka ja resurssit, kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys, kunnan viestintä ja tiedottaminen, koulutus ja osaaminen, kunnan hankintapolitiikka, kuntapalvelut ja infrastruktuuri sekä seudullisen kehittämisyhtiön toiminta.

Kyselyssä kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys koettiin selvästi tärkeimmäksi elinkeinopolitiikan osa-alueeksi. Tärkeäksi koettiin myös kunnan päätösten yritysvaikutusten arvioinnin parantaminen.

Positiiviset arviot annettiin koulutuksesta ja osaamisesta sekä kuntapalveluista ja infrastruktuurista. Myös yleinen elinkeinopolitiikka ja resurssit sekä kunnan viestintä ja tiedottaminen saivat hyvät arviot.
 

Pk-yrittäjät tyytymättömiä kuntien hankintapolitiikkaan

Kunnan hankintapolitiikka sai kyselyssä kritiikkiä. Hankintapolitiikan arvioitiin kehittyneen huonompaan suuntaan. Tulokset kertovat selvästi, että julkiset hankinnat ovat keskeinen, mutta vaikea elinkeinopolitiikan osa-alue. Kuntien hankinnoissa yrittäjiä huolestuttaa eniten se, että kunnat eivät ota huomioon pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia osallistua kuntien tarjouskilpailuihin.

-  Jos kunnat haluavat säilyttää elinvoimansa, pk-yritykset pitää ottaa kunnolla mukaan tarjouskilpailuihin. Kuntien hankintapolitiikkaa tulisikin jatkossa kehittää pk-yritykset paremmin huomioivaksi, Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Jari Jokilampi toteaa.
 

Kuntien kymmenen kärki Pirkanmaalla:

Valkeakoski (7,8)
Pirkkala (7,6)
Mänttä-Vilppula (7,2)
Hämeenkyrö (7,1)
Lempäälä (7)
Ylöjärvi (6,8)
Nokia (6,6)
Kangasala (6,5)
Punkalaidun, Pälkäne, Urjala, Virrat (6,4)
Akaa (6,3)

 

Kuntien kymmenen kärki:

Keitele (Pohjois-Savo) 8,7
Muurame (Keski-Suomi) 8,6
Kannonkoski (Keski-Suomi) 8,5
Ilmajoki (Etelä-Pohjanmaa) 8,1
Karstula (Keski-Suomi) 8,1
Merikarvia (Satakunta) 8,1
Ilomantsi (Pohjois-Karjala) 8
Juva (Etelä-Savo 8)
Pihtipudas (Keski-Suomi) 8
Ruokolahti (Etelä-Karjala) 8

 

Kymmenen suurimman kaupungin saamat arviot:

Vantaa (6,7)
Espoo (6,6)
Jyväskylä (6,6)
Lahti (6,5)
Turku (6,5)
Helsinki (6,4)
Kuopio (6,4)
Oulu (6,4)
Tampere (6,2)
Kouvola (5,9)


Näin kysely tehtiin

Suomen Yrittäjät tekee yrittäjille laajan kyselyn kuntien elinkeinopolitiikasta kahden vuoden välein. Selvityksestä tehdään valtakunnallisen raportin lisäksi 20 alueellista ja yli 200 kuntakohtaista raporttia. Kyselyyn vastasi valtakunnallisesti yli 4300 yrittäjää, joista pirkanmaalaisia 365.

Alueraportin tiedot perustuvat järjestön jäsenten antamiin vastauksiin, kun taas valtakunnallisessa raportissa on huomioitu myös ei jäsenten vastaukset.

Pirkanmaan raportin voit ladata tästä.


Lisätietoja:

toimitusjohtaja Jari Jokilampi, Pirkanmaan Yrittäjät, p. 0500 731 445