Todella huolestuttavaa: Lupabyrokratia vie jopa miljardeja euroja

13.2.2014

Viranomaislupiin liittyvät syyt ovat nousseet merkittäväksi esteeksi yritysten investoinneille.

Kauppakamarin yritysjohtajakyselystä selviää, että yli viidennes vastaajista kertoo lupabyrokratian viivästyttäneen suunniteltua investointia tai jopa estäneen sen ilman perusteltua syytä.

- Luku on huolestuttava. Lupaprosesseihin tarvitaan selkeät ja läpinäkyvät pelisäännöt, joita sovelletaan johdonmukaisesti. Tilanteen vakavuudesta kertoo, että kyselyn vastaajista 36 prosenttia kertoo viranomaislupien takia peruuntuneiden investointien olevan arvoltaan yli viiden miljoonan euron hankkeita. Perusteeton byrokratia vie Suomen taloudelta miljardeja, sanoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

Viivästyksien ykkössyyksi viranomaisasioissa vastaajat mainitsevat kaavoituksen (61 prosenttia). Ongelmia tuovat myös rakennuslupiin (36 prosenttia) ja ympäristölupiin (21 prosenttia) liittyvät syyt.

- Tehottomat viranomaisprosessit ja laajat valitusoikeudet venyttävät prosessit kestämättömän pituisiksi. Etenkin kaavoituksessa yksittäisen virkamiehen valta on päässyt muodostumaan liian suureksi, ja lain tulkinnat ja soveltaminen vaihtelevat, Linnainmaa sanoo.

Avoimissa vastauksissa useampi yritysjohtaja nostaa lisäksi esiin ongelmat poliittisen ympäristön ennustettavuudessa.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi