Järventaus: Pienyrittäjille oikeudenmukainen verokannustin

26.1.2014

Suomen Yrittäjät esittää verokannustinta henkilöyhtiöille ja elinkeinonharjoittajille, joita yhteisöveroale ei koske.

Näin turvattaisiin niiden kyky jatkaa työllistämistä.

Hallitus on pyrkinyt harjoittamaan kasvuun kannustavaa veropolitiikkaa ja toteuttanut merkittävän yhteisö- ja osinkoverouudistuksen. Parannusten ulkopuolelle on jäänyt kuitenkin noin puolet yrittäjistä eli ne, joilla on toiminimi tai henkilöyhtiö.

– Työllisyyden ja kasvun kannalta on tärkeää, että veropolitiikassa otetaan huomioon myös nämä noin 130 000 yrittäjää, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoi Lapin Yrittäjien yrittäjäjuhlassa Oloksella lauantaina.

Siksi Suomen Yrittäjät esittää toiminimiyrittäjien ja henkilöyhtiöiden verotukseen ns. yrittäjävähennystä: pienyrittäjien tulosta verotettaisiin täyden sadan prosentin sijasta noin 95 prosenttia.

– Se merkitsisi hyvin maltillista, noin kahden prosenttiyksikön kevennystä pienyrittäjien verotukseen. Näin toiminimiyrittäjien ja henkilöyhtiöiden verotus seuraisi osakeyhtiöiden verotuksen alenemista, Järventaus perusteli.

Vaikka verotuksessa on kiristämispaineita, tämä veromuutos kannattaa Järventauksen mukaan tehdä.

– Se parantaa yrittäjien mahdollisuuksia työllistää ja kasvattaa yrityksiään. On myös oikeudenmukaista, että pienimmät, työllisyydestä hyvin huolehtineet yrittäjät otetaan huomioon verokehityksessä.

Talouden rakennemuutoksen seurauksena työllistämisen vastuu on siirtynyt pienille ja keskisuurille yrityksille. Alle 10 henkilön mikroyritykset ovat lisänneet työvoimaansa 2000-luvulla kaikkein eniten, noin 45 000:lla.

Yrittäjäsanomat 
toimitus@yrittajat.fi