YLE: EU-parlamentti sinetöimässä julkisten hankintojen uudistuksen – Hinta ei jatkossa enää ainoa peruste

15.1.2014

Vastaisuudessa kunnat ja valtio voivat ottaa hinnan ohella kilpailutuksessa huomioon myös sosiaaliset tai ympäristöperusteet.

Kunnat ja valtio ovat saamassa hankintoihinsa jatkossa entistä vapaammat kädet, kun EU löysää sääntöjään kilpailutuksesta. Tulevaisuudessa hankinnoissa voidaan hinnan ohella ottaa huomioon myös esimerkiksi sosiaaliset ja ympäristöperusteet.

Julkisten hankintojen uudet linjaukset saavat sinetin keskiviikkona iltapäivällä Euroopan parlamentin äänestyksessä.

Kymmenen vuotta vanhoissa julkisten hankintojen säännöissä on korostunut halpa hinta.

– Tämä nykyinen lainsäädäntö on monissa maissa, Suomessakin, johtanut ylikilpailutukseen ja toisaalta siihen, että markkinoita ovat vallanneet isot, ylikansalliset yhtiöt. Alueelliset, pienet paikalliset toimijat ovat hyvin helposti joutuneet toteamaan, että heidän resurssinsa eivät riitä vastaamaan suuriin tarjouspyyntöihin, sanoo europarlamentin työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnan jäsen Sari Essayah.

Uudistuksen toivotaan myös tuovan lisää työmahdollisuuksia pienille, paikallisille yrityksille ja voittoa tuottamattomille toimijoille.

– Voidaan suunnata jo ihan lähtökohtaisesti tiettyjä hankintoja vaikkapa sosiaalisille yrityksille. Kunta voi tilata suoraan jotain tiettyjä palveluja vaikkapa kehitysvammaisten työpajalta, jos näin halutaan.

Uuden hankintalain odotetaan tulevan Suomessa voimaan vuonna 2016.

  • Yle Uutiset