Vai ei saada kuntiin tehoa: Tässä kymmenen lista ja homma hoituu

8.11.2013

Kuntien tuottavuus on heikentynyt koko 2000-luvun.

Tuottavuus on saatava kasvuun, jos Suomessa halutaan säilyttää hyvät julkiset palvelut myös tulevaisuudessa. Näin sanoo Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala.

– Jos julkisen sektorin tuottavuutta halutaan parantaa, pitää omaksua yksityisen sektorin lainalaisuudet ja toimintatavat, Kujala sanoo.

Hänen mukaansa ongelmaan on ratkaisukin olemassa ja varsin yksinkertainen sellainen: toimivat palvelumarkkinat eli tervettä kilpailua palveluiden tuottamisessa.

– Vastuu palveluiden järjestämisestä kuuluu kunnille, mutta kuntien ei kannata tuottaa läheskään niin paljon palveluita kuin ne nyt tekevät, Kujala sanoo.

Kunnilla vääriä kannusteita 

Kujalan mukaan lait ohjaavat kuntia tuottamaan palvelut itse ja unohtamaan vastuun markkinoiden toimivuudesta, palveluiden laadusta ja kustannustehokkuudesta. Hän huomauttaa, että jos hallituksen rakennepoliittisessa linjauksessa asetetut säästötavoitteet ja tehtävien karsinta voidaan saavuttaa, tarvitaan täydellinen ajattelutavan muutos.

– Tärkeintä on saada kuntien tuottamien palveluiden kustannukset ja laatu läpinäkyviksi ja vertailukelpoisiksi muiden palveluntuotantomuotojen kanssa. Kuntien kustannuslaskelman parantaminen antaa perusteita arvioida ulkoistamisen kannattavuutta.

Suomen Yrittäjät julkaisi jo huhtikuussa 2013 keskustelunavaukseksi raportin Kunnilla liikaa tehtäviä — mitä pois? Siinä esitettiin, että kolmannes kuntien 535 lakisääteisestä tehtävästä pitäisi arvioida uudelleen.

Nyt julkistettu Oikein mitoitetut tehtävät, tehokkuutta ja kustannustietoisuutta on jatkoa sille. Suomen Yrittäjät esittää 10 keinoa kuntien tuottavuuden parantamiseksi:

1. Kunnille annetut tehtävät arvioitava uudestaan — tehtävien vähentäminen voi lisätä yksityistä tarjontaa

2. Järjestäminen ja tuottaminen erilleen — julkinen ja yksityinen kumppaneiksi

3. Palvelustrategia pakolliseksi

4. Kuntien oman tuotannon kustannukset avattava

5. Ulkoistaminen tehostaa palveluita — kunnalla vastuu markkinoiden toimivuudesta

6. Mitoitusvaatimuksia ja normeja kevennettävä

7. Julkisen sektorin luovuttava liiketoiminnasta

8. Rahoitusjärjestelmä kannustavaksi

9. Koulutuksen sisältöjä ja laatua pidettävä yllä alueellisella yhteistyöllä

10. Luotettavuutta yritysvaikutusten arviointiin

 

Tutustu koko esitykseen Kunta-sivuilla >>

 

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi