YLE: Hankintalaki uudistuu, nykyistä tulkitaan miten sattuu:

4.2.2013

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) tekee töitä sen eteen, että uusi eurooppalainen hankintalaki tulisi tutuksi. Häntä hämmästyttää urbaanilegenda, jonka mukaan EU määräisi aina ostamaan halvinta. Pietikäisen mukaan kuntien ja seurakuntien palveluhankinnoissa otetaan myös usein käsittelyyn liian suuria kokonaisuuksia.

EU saa tänä keväänä aikaan uuden direktiivin hankintojen tekemisestä. Monissa kunnissa ja seurakunnissa hankintakriteerien määritteleminen ja kilpailuttaminen on tuottanut ongelmia. Monissa paikoissa luullaan, että palvelut tai tuotteet pitäisi aina hankkia halvimman tarjouksen tehneeltä.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) tekee töitä sen eteen, että uusi eurooppalainen hankintalaki tulisi tutuksi. Häntä hämmästyttää urbaani legenda, jonka mukaan EU määräisi aina ostamaan halvinta.

- Koskaan ei tarvitse mennä pelkän hinnan mukaan. Tämä on todella iso väärinkäsitys, jota jaetaan päättäjienkin keskuudessa. Jo nykyinen EU-direktiivi sanoo, että hankintoja pitää arvioida kokonaistaloudellisesti. Lain henki on "parasta laatua parhaalla hintasuhteella kansalaisille", ja keväällä syntyvä uusi laki tiukentaa tätä käsitystä.

Pietikäinen muistuttaa myös, että sopimukseen pitää kirjata sanktiot siitä, mitä tapahtuu jos sopimusta ei noudateta.

- Joillain yrittäjillä saattaa olla kiusaus luistaa velvoitteista, jos ei sakoteta tai rangaista kunnolla, ja se mustaa hyvin toimivien yritystenkin mainetta.

Lue koko uutinen tästä.