YLE: Ostoksista on pian pakko saada kuitti

23.1.2013

Harmaata taloutta hillitsemään suunniteltu laki yrittäjien kuittipakosta on tulossa hallituksen käsittelyyn kevään aikana. Voimaan laki tulisi työ- ja elinkeinoministeriön mukaan todennäköisesti loppuvuodesta.

Yrittäjille on tulossa kuitinantopakko. Lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle alkuvuoden aikana. Käytännössä laki tarkoittaa sitä, että yrittäjän olisi aina tarjottava myymästään tuotteesta tai palvelusta kuitti.

Hallitusneuvos Johanna Lähde työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo, että kiistaakin aiheuttanut valvontavastuu on kirjattu verohallinnolle. Alkoholianniskelupaikoissa valvontavastuu kuuluisi alkoholitarkastajille.

- Pääasiassa valvontakäyntejä tehtäisiin riskianalyysien perusteella, mutta tarpeen vaatiessa valvojat voisivat tehdä myös koeostoja.

Koeostoja voitaisiin Lähteen mukaan käyttää pienissä yrityksissä kuten kampaamoissa, joissa asiakkaita on vähän eikä valvontaa voi muuten huomaamattomasti toteuttaa.

Kuittipakko astuu voimaan näillä näkymin vielä tämän vuoden puolella. Alkuperäinen tavoite oli saada laki voimaan heinäkuun alusta, mutta Lähteen mukaan kireästä aikataulusta on tullut sen verran runsaasti palautetta, että lakimuutosta lykättäneen loppuvuoteen.

Lähde kertoo, että suhtautuminen kuitinantopakkoon on ollut myönteistä. Uuden lain tavoitteena on suitsia harmaata taloutta.