Rahoituksen saanti vaikeutuu - ja rajusti

21.1.2013

Suomen Taloushallintoliiton tekemän kyselyn mukaan rahoituksen saatavuuden vaikeutuminen ja rahoituksen hinnan kallistuminen näkyvät pk-yrityksissä.

Taloushallintoliiton kyselyyn vastasi noin 260 tilitoimistoa ja taloushallinnon palveluyritystä, jotka hoitavat noin 45 000 pk-yrityksen taloushallintoa.

Taloushallintoliiton toimitusjohtaja Juha Ahvenniemi toteaa, että pk-yritysten näkymissä on vuoden sisään tapahtunut raju muutos.

- Kaikkein eniten viime vuoteen verrattuna on vaikeutunut rahoituksen saatavuus. Yli puolet tilitoimistoista vastasi, että asiakkaiden rahoituksen saatavuus on vaikeutunut paljon tai erittäin paljon. Muutos viime vuoteen on erittäin huolestuttava. Viime vuonna rahoituksen saatavuuden vaikeuksia näki vain 27 prosenttia, Ahvenniemi sanoo.

Puolet tilitoimistoista vastasi asiakkaidensa rahoituksen hinnan kallistuneen paljon tai erittäin paljon. Muutos viime vuoteen on lähes yhtä suuri kuin rahoituksen saatavuudessa.

- Näkemykset olivat kauttaaltaan heikentyneet. Itse asiassa jokaiseen kysymykseen saatiin synkempiä näkemyksiä, Ahvenniemi kertoo.

Liiketoiminnan kannattavuuden heikkenemisessä muutos huonompaan näkyy selkeästi viimevuotiseen verrattuna ja työvoiman sopeutustoimia oli myös viimevuotista enemmän.

Pelko verotuksen kiristymisestä on selvästi siirtynyt taka-alella, mutta useat vastaajat nostivat yritysten verotuksen lieventämisen ja työnantajavelvoitteiden keventämisen keinoksi auttaa yrityksiä pärjäämään paremmin tässä suhdannetilanteessa.

Useiden vastaajien mukaan myyntisaamisten kiertoaikojen pidentyminen vaikeuttaa pk-sektorin maksuvalmiutta, kun isommat yritykset ovat yksipuolisesti pidentäneet maksuaikojaan.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi