YLE: Poliisi varoittaa yrityksiä sähköpostihuijauksista

13.12.2012

Huijauksessa ulkomaankauppaa käyvälle yritykselle ilmoitetaan kaapatun sähköpostiosoitteen avulla uusi pankkiyhteys ja tilinumero laskun maksua varten. Tili lopetetaan heti maksusuorituksen saavuttua.

Poliisi varoittaa ulkomaankauppaa käyviä yrityksiä sähköpostihuijauksista. Huijauksilla yritetään saada yritysten maksutapahtumat kulkeutumaan rikollisten tileille.

Länsi-Uudenmaan poliisin mukaan sen talousrikosyksikköön on tullut syksyn aikana muutamia rikosilmoituksia, joissa yritysten sähköpostiosoitteita on kaapattu. Rikoskomisario Viola Ikosen mukaan yritysten kärsimät rahalliset tappiot ovat olleet muutamia kymmeniä tuhansia euroja.

Huijauksessa maksavalle yritykselle ilmoitetaan kaapatun sähköpostiosoitteen avulla uusi pankkiyhteys ja tilinumero. Tili lopetetaan heti maksusuorituksen saavuttua.

Poliisi kertoo jäljittäneensä yhdessä tapauksessa väärennetyn sähköpostin lähettäjän IP-osoitteen Euroopan ulkopuolelle Nigeriaan. Rahasummia on siirretty pankkitileille ainakin Englantiin.

- Poliisi saa varsin helposti tehtyä yhteistyötä Europolin kanssa, mutta jos jäljet suuntautuvat muualle, Aasiaan tai Afrikkaan, keinot vähenevät huomattavasti, Ikonen sanoo.

Poliisin mukaan joissain tapauksissa maksun suorittaja on huomannut huijauksen sähköpostitietojen muuttumisesta.

Ulkomaankauppaa käyviä yrityksiä kehotetaan kiinnittämään huomiota sähköpostin lähettäjän ja välittäjän tietoihin, kirjeiden sisällön ja kieliasun muutoksiin sekä varmistamaan uusi pankkiyhteys jollain toisella keinolla kuin sähköpostilla.

- Ei tämä mikään uusi ilmiö ole, mutta koska näitä on nyt tullut kiihtyvään tahtiin ja joulunaikaan tavaraa tuodaan Suomeen, niin ajateltiin ennaltaehkäisevässä mielessä tiedottaa tästä, Ikonen selittää.