Järventaus: "Piste veronkorotuksille"

25.11.2012

Julkisuudessa on viimeisen viikon aikana käyty vilkasta keskustelua veronkorotusten mielekkyydestä ja Suomen talouden tilasta. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus linjaa tiukasti, että uusia veronkorotuksia ei saa enää tulla.

Hänen mukaansa veroaste on jo tapissa ja olemme kipupisteen rajoilla. Kokonaisveroaste nousee ensi vuonna yli 44 prosentin.

- Jatkuvat veronkorotukset leikkaavat kuluttajien ostovoimaa ja vaikuttavat suoraan yritysten mahdollisuuksiin työllistää sekä pärjätä ylipäätään Suomessa. Jos yritykset eivät pärjää, niin ei ole myöskään mitään verotettavaa, Järventaus korostaa.

- Pelkään, että ensi kevään budjettiriihessä ehdotetaan lisää verokiristyksiä arvonlisäveroon ja ympäristöveroihin. Niitä emme hyväksy, hän jatkaa.

Valtiontalouden kannalta tilanne on joka tapauksessa hankala.

Nykyiset sopeutustoimet eivät riitä taittamaan valtion velkaantumista. Ensi vuoden kasvuennusteetkin ovat optimistisia. Suomi joutuu ottamaan uutta velkaa arvioidun seitsemän miljardin euron sijaan lähemmäs kymmenen miljardia.

- Hallituksella pitää olla rohkeutta tehdä radikaaleja menoleikkauksia. Se on kansalaisten etu, Järventaus lataa.

Pelkästään menoja leikkaamalla Suomen taloutta ei kuitenkaan panna kuntoon.

Radikaaleja toimia vaaditaan myös yritysten kilpailukyvyn kohentamiseksi. Muuten odotettavissa on lisää ikäviä yt-uutisia ja työttömyys lähtee vääjäämättä kasvuun.

- Paine työmarkkinoiden rakennemuutokselle on kova. Ilman sitä Suomi ei selviä. Silloin puhutaan työpanoksen hinnasta ja ehdoista. Näissä kysymyksissä ei ole päästy tarpeeksi eteenpäin, joten se on myös hallituksen asia, Järventaus linjaa.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi