SY: Oppisopimuskoulutuksen leikkaukset liian suuria

26.8.2012

Suomen Yrittäjät pitää oppisopimuskoulutukseen suunniteltuja leikkauksia liian suurina. - Kun talousnäkymät ovat näin huolestuttavat, tarvitaan nopeita ratkaisuja osaamisen päivittämiseksi. Monet ihmiset joutuvat hankkimaan jopa kokonaan uuden ammatin, johtaja Martti Pallari Suomen Yrittäjistä sanoo.

Hän puhui perjantaina Savonlinnan seudun yrittäjien ja Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston nuorten työllistämistä käsittelevässä keskustelutilaisuudessa.

Vuoteen 2012 verrattuna aikuiskoulutuksena toteutettavan oppisopimuskoulutuksen koulutuspaikkakiintiöt ovat pienentymässä yli viidenneksellä. Joillekin leikkaukset voivat olla jopa 40 prosenttia. Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmassa luvataan vahvistaa työpaikalla tapahtuman opiskelun roolia.

Pallarin mukaan suunnitellut leikkaukset heikentäisivät erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten ja yrittäjien itsensä koulutusmahdollisuuksia. On vaarana, että ei-tutkintotavoitteinen oppisopimuskoulutus loppuu kokonaan.

Hän kertoo, että erityisesti pienissä yrityksissä kouluttautuminen käy parhaiten työnteon yhteydessä, sillä pienillä yrityksillä ei usein ole varaa pitkiin, yrityksen ulkopuolella tapahtuviin koulutusjaksoihin.

- Oppisopimuskoulutus on käytännönläheinen ja monessa tapauksessa kannustava tapa parantaa omaa osaamistaan. Työntekijöiden lisäksi myös yrittäjät itse ovat viime vuosina käyttäneet runsaasti mahdollisuutta oman osaamisensa kehittämiseen oppisopimuskoulutuksella, Pallari huomautti.

Lisätietoja
johtaja Martti Pallari, Suomen Yrittäjät, p. 0500 812 677