Tilaajavastuulaki voimaan syksyllä – nämä asiat pitää selvittää

14.8.2012

Tilaajan on syyskuusta alkaen pyydettävä rakentamistoiminnassa useimmissa tilanteissa sopimuskumppanilta tilaajavastuulain mukaiset selvitykset ja todistukset.

Tilaajavastuulain ja hankintalain muutokset tulevat voimaan 1.9.2012. Selvitykset on jatkossa pyydettävä myös silloin, kun yritysten toiminta on vakiintunutta tai kun tilaajan tai alihankkijan sopimussuhde on vakiintunut.

Tilaajan täytyy pyytää selvitykset esimerkiksi yrityksen rekisteröinnistä, eläkevakuuttamisesta, verojen maksamisesta ja sovellettavasta työehtosopimuksesta. Uutena asiana myös tapaturmavakuutuksen täytyy kuulua selvitettäviin asioihin.

Rakentamistoiminnassa laiminlyöntimaksu nousee ollen vähintään 16 000 ja enintään 50 000 euroa. Se voidaan määrätä, jos tilaaja on tehnyt sopimuksen liiketoimintakiellossa olevan tahon kanssa tai tietoisena siitä, että sopimuskumppani ei aio noudattaa lakisääteisiä velvoitteitaan.

Hallituksen Harmaan talouden toiminta-ohjelmalla tavoitellaan hallituskauden aikana 300–400 miljoonan euron vuosittaista verojen ja sosiaalivakuutusmaksujen lisäystä.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi