Pakkokoulutuksesta jättilasku yrittäjille

4.11.2011

Raamitupossa kaavaillut pakolliset koulutuspäivät uhkaavat käydä pienyrittäjän kukkarolle todella kalliiksi.

Suomen Yrittäjien johtajan Rauno Vanhasen mukaan kolmen lakisääteisen ja pakollisen kurssipäivän järjestäminen maksaa yrittäjälle pahimmillaan tuhansia euroja vuodessa.

– Lisäkustannus pelkissä palkkausmenoissa olisi esimerkiksi kahdeksan henkilön yrityksessä lähes 4000 euroa vuodessa, jos pohjana käytetään keskimääräisiä palkkakustannuksia. Ja sen päälle tulevat tietenkin kouluttamisesta maksettavat palkkiot ja menetetty tuotanto yritykselle, Vanhanen sanoo.

Suomessa on alle kymmenen henkilön työnantajayrityksiä noin 76 000. Vanhasen mukaan voidaan arvioida, että lisäkustannukset koskettavat vähintään 50 000 yritystä.

Vastaavasti yli 250 henkilön suuryrityksissä, joista suurimmassa osassa jo nyt palkallisia koulutuspäiviä on vuositasolla yli raamitupossa sovittu kolme päivää, raamitupo merkitsisi vain verotuksen kevenemistä uuden koulutusvähennyksen seurauksena. 

– Hiukkasen yleistäen voi sanoa, että jos raamitupo merkitsee subjektiivisen koulutusoikeuden muodostamista palkansaajille, suuret yritykset saavat tupon koulutusvelvoitteesta taloudellista hyötyä uuden veroedun seurauksena. Vastaavasti maksajina olisivat kymmenet tuhannet pienet yritykset, jotka eivät itse olleet edes neuvottelemassa asiasta.

 

Kimmo Koivikko

yrittajat.fi

toimitus@yrittajat.fi