Vain vajaa viidennes enää vailla internetiä

21.2.2011

Suomalaistalouksista keskimäärin 86 prosentilla on Internet-yhteys.

Vain vajaa viidennes suomalaisista on enää vailla Internetiä, selviää Viestintäviraston tekemästä tutkimuksesta. Internet-yhteyksien levinneisyys on kaikissa maakunnissa 80 - 91 prosenttia.

Alueellisesti suuria eroja on kuitenkin niiden talouksien osuuksissa, joissa mobiililaajakaista on ainut internet-yhteys. Pohjois-Savossa pelkkä mobiililaajakaista on peräti 40 prosentilla kotitalouksista, kun Uudellamaalla se on vain 13 prosentilla kotitalouksista.

Kaikista Internetin käyttäjistä 28 prosenttia omistaa nopean kiinteän yhteyden (yli 8 Mbit/s). Nopeita kiinteitä yhteyksiä on enemmän miehillä, alle 50-vuotiailla työssäkäyvillä ja opiskelijoilla sekä pääkaupunkiseudulla asuvilla.

Nopeiden kiinteiden yhteyksien omistajat käyttävät Internetiä ja mobiilipalveluita selvästi muita intensiivisemmin ja monipuolisemmin. Sen sijaan hitaampien, alle 8 Mbitin, kiinteiden ja mobiililaajakaistayhteyksien haltijoilla Internet- ja mobiilipalvelujen käyttö on keskenään varsin samankaltaista.

Vain prosentti ilman kännykkää

Iästä riippumatta vain yksi prosentti suomalaisista ei ole tavoitettavissa matkapuhelimella.

Lankapuhelinliittymä on enää 20 prosentilla kotitalouksista, iäkkäämmillä useammin kuin nuoremmilla suomalaisilla. Maakunnittain tarkasteltuna lankapuhelinliittymien levinneisyydessä on huomattavia eroja. Tutkimuksen mukaan Lapissa vain kolmella prosentilla kotitalouksista on lankapuhelinliittymä, kun taas Pohjanmaan maakunnassa se on 40 prosentilla kotitalouksista.

Viestintäpalvelujen kuluttajatutkimus 2010 on saatavilla osoitteessa www.ficora.fi.

 

yrittajat.fi
toimitus@yrittajat.fi
Lotta Tammelin